Жените почти са догонили мъжете в консумацията на алкохол. Това показва ново глобално проучване на навиците за пиене, цитирано от БиБиСи.

Анализът на 4 млн. души, родени между 1891 и 2001 г., показал, че мъжете в миналото е било далеч по-вероятно да пият и в резултат на това да имат здравословни проблеми.

Но при настоящото поколение нещата са се променили драстично, като жените почти са настигнали мъжете в консумацията на алкохол, се посочва в доклада на BMJ Open.

Променящите се роли на мъжете и жените в обществото отчасти обяснява изравняването между двата пола по отношение на пиенето.

Проучването показало, че при хората, родени в първите десетилетия на XX век, мъжете е било повече от два пъти по-вероятно да пият алкохол от жените и три пъти по-вероятно да пият до проблемни нива. Било е и 3,6 пъти по-вероятно да развият здравословни проблеми от употреба на алкохол, като чернодробна цироза.

Но с течение на следващите десетилетия, разликата се е свила, така че за онези, родени в края на 20 век, мъжете е било само 1,1 пъти по-вероятно от жените да пият алкохол, доста по-малко от 1,2 пъти по-вероятно да пият до проблемни нива, и 1,3 пъти по-вероятно да развият здравословни проблеми от пиене.

Екипът от учени от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия е анализирал данни от хора по целия свят - въпреки че масово са събрани от хора от Северна Америка и Европа.

Експертите заключават: "Консумацията на алкохол и свързаните с това здравословни проблеми бяха разглеждани като мъжки феномен. Настоящото проучване поставя това предположение под въпрос и показва, че младите жени, по-специално, следва да бъдат обект на съгласувани усилия за намаляване на въздействието на прекомерната консумация и свързаните с нея вреди".