Индийски лекари съобщиха, че египтянката, за която се смята, че е най-тежката жена в света, е претърпяла успешна операция за намаляване на теглото, след като загубила над 100 килограма. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Еман Ахмед Абд ел Ати, която тежала около 500 кг, не е напускала дома си в Египет в продължение на две десетилетия, преди миналия месец да отиде в Мумбай за бариатрична операция.

"Щастливи сме да информираме всички доброжелатели, че медицинският екип на болница "Саифи" успешно извърши операция на Еман Ахмед", се казва в изявление на лечебното заведение.

От болницата допълват, че на 7 март Еман успешно е претърпяла лапароскопска ръкавна гастректомия. Тя е преминала през курс по анестезия.

Сега жената приема перорални течности. В бъдеще време медицинският екип ще работи по всички свързани медицински проблеми, за да може колкото е възможно по-скоро тя да бъде в състояние да лети обратно до Египет.

Говорителката на д-р Муфазал Лакдавала, който ръководи лечението на Еман Ахмед Абд ел Ати, заяви, че теглото на 37-годишната египтянка е редуцирано до под 400 кг, откакто е пристигнала в Мумбай в началото на февруари.

Еман е загубила над 100 килограма. Теглото й намалявало постепенно на дневна база с цялото лечение и подкрепа.

Абд Ел Ати е от средиземноморския пристанищен град Александрия. Тя пътувала за лечението до Мумбай със специално пригоден Еърбъс на 11 февруари.

През октомври миналата година сестрата на Еман се свързала с д-р Лакдавала - специалист по операции за намаляване на теглото. Тя обяснила, че Абд Ел Ети се нуждае от спешна медицинска помощ. Семейството казало на лекаря, че като дете Емал е била диагностицирана с елефантиазис (бел. ред. слонска болест - тялото може да нарасне до огромни размери). При заболяването крайниците и други части на тялото се подуват човек става почти неподвижен.

Еман Ахмед Абд ел Ати е претърпяла инсулт и серия от други заболявания, дължащи се на теглото й - включително диабет, високо кръвно налягане и нарушение на съня.

Молбата й за виза за Индия първоначално била отхвърлена, но достъпът до страната бил гарантира след туит с молба за помощ директно до външния министър на Индия, който се намесил. Анти трябвало дълго да чака, тъй като авиокомпаниите не искали да я транспортират заради здравните й проблеми.

Екипът на д-р Муфазал Лакдавала я поставил на специална течна диета, когато пристигнала в Индия, за да свали теглото й до достатъчното, за да се извърши операцията.