Непалски водач шерпа изкачи връх Еверест за рекорден 30-и път в сряда, каза официален представител, цитиран от "Ройтерс". Това е второто му изкачване в рамките на 10 дни.

Известно е, че на обикновените катерачи им отнема няколко дни, за да изкачат върха на Еверест, а като цяло е изключително рядко за алпинистите да правят няколко изкачвания за кратко време.

54-годишният Ками Рита Шерпа достигна връх от 8849 метра по традиционния маршрут на югоизточния хребет, каза непалският представител на туризма Кхим Лал Гаутам.

Ками Рита изкачи върха за 29-ти път на 12 май.

Той "счупи собствения си рекорд... това бележи неговото 30-то изкачване до върха на света", каза Гаутам, началник на полевия офис за наблюдение и улесняване на експедицията в базовия лагер.

Ками Рита за първи път изкачи Еверест през 1994 г. и оттогава го прави почти всяка година, с изключение на три години, когато властите затвориха планината по различни причини.

Друг алпинист шерпа е изкачвал Еверест 27 пъти, най-много върхове след Ками Рита.

Планинското катерене е ключова туристическа дейност, източник на приходи и заетост в Непал, където се намират осем от 14-те най-високи върха в света.

Монголски алпинист загина, опитвайки се да покори връх Еверест

Монголски алпинист загина, опитвайки се да покори връх Еверест

Друг алпинист е в неизвестност