Нобеловата награда за икономика тази година ще получат американските учени Леонид Гурвиц, Ерик Маскин и Роджър Майерсон, предадоха световните медии.

Във възпоминание на откривателя и индустриалеца Алфред Нобел, Шведската кралска банка почете приноса на тримата учени за теорията на процеса на икономическо действие, в т.нар. „теория за дизайна на механизмите".

Дизайн на механизмите" (Mechanism Design) е поддисциплина на микроикономиката. Теорията за дизайн на механизмите определя дали пазарите работят ефективно и изследва доколко различните институции се справят с разпределението на ресурсите и доколко е нужна правителствена намеса. Тя се занимава освен с другото и с начините, по които трябва да се провеждат наддаванията и аукционите, както и оптималният дизайн за изработване на решение, пише Money.bg.

Роденият в Москва Гурвиц е един от основателите на теорията, която изследва стратегията при сключването на договори. Маскин и Майерсон са я доразвили, казва се в заявлението от стокхолмския комитет. През 1970-те години Гурвиц изследва разпределенията, достижими чрез равновесието на Наш - същият, на когото бе посветен наскоро филмът "Beautiful Mind" .

Леонид Гурвиц, на 90 години, почетен професор на Университета в Минесота, е и най-възрастният учен, получавал някога Нобеловата награда.

Шведската академия е обяснила, че теорията за дизайн на механизмите в момента играе централна роля в много области на икономиката и отчасти в политическите науки.

„Класическата метафора на Адам Смит за невидимата ръка се отнася за това как пазарът, при идеални условия, осигурява ефективеното разпределение на оскъдни ресурси. Но на практика условията не са толкова идеални. Например, конкуренцията не е абсолютно свободна, потребителите не са перфектно информирани, а желаното производство и потребление за индивида може да породи социални разходи или ползи."

Американското икономическо трио ще си подели наградата от 10 милиона шведски крони. Тя ще се връчи на 10-ти декември заедно с другите пет присъдени Нобелови награди.

Но трябва да се знае, че наградата за икономика не е съвсем „Нобелова". Присъждането на награда в сектора икономическа наука датира едва от 1969 година, докато традиционните награди за медицина, физика, химия, литература и мир се връчват от 1901 г.

Финансирането на наградата не е свързано с фондацията на Нобел, а с Кралската банка в Швеция, за да се отговори на нарасналия интерес и важност на икономическите въпроси през втората половина на миналия век.

Починът от 1969 среща сериозна критика. Оттогава досега са връчени общо 61 награди за икономика, само на мъже, 47 от които работят в американски институти или университети.