Нова наука, наречена нутригеномика, посочва ключа към идеалната фигура.

Тя изцяло преобръща популярните схващания, че всички калории са еднакви и доказва, че съществуването на „универсални" диети е истински мит.

Последните научни открития за гените са приложени в практическа програма за здравословно хранене, наречена „Ултраметаболизъм". Тя е дело на д-р Марк Хаймън и вече е преведена и на български език.  

Новата наука проследява какво „казват" различните храни на нашите гени. Според диетолога Марк Хаймън храните, които приемаме, директно определят „съобщенията", които организмът ни получава.

Тази информация на свой ред контролира нашия метаболизъм - съгласно нея тялото само определя дали да изгаря калориите или да ги трупа.

Учените доказват, че диетите и гладуването всъщност са бомба със закъснител. При тях тялото започва да получава тревожни сигнали, че организмът е заплашен от гладна смърт и задейства химични процеси, които ни карат да ядем повече.

Според учените ключът към идеалната фигура не е в това колко ядем, а в това да познаваме тялото си и да знаем с какво и как да се храним.