17 благородни елени и 96 елени лопатари са разселени в Източните Родопи тази зима от Фондация "По-диви Родопи" в сътрудничество с държавни ловно стопанство "Женда, ловно-рибарските дружества "Крумовград" и "Кърджали" и Националния ловно-рибарски съюз.

Животните са под постоянно наблюдение от екипа на фондацията и партньорските организации и не трябва да бъдат ловувани поне 5 години, съобщиха от "По-диви Родопи".

"Целта ни е да възстановим двата от общо трите вида елени, които се срещат в България, в целите Източни Родопи", споделя Стефан Аврамов, експерт във фондацията.

42 елена лопатара бяха разселени край Кърджали

42 елена лопатара бяха разселени край Кърджали

Те са първите за 2021 г.

За следващите няколко години се планира разселване на още стотици животни в Източните Родопи. През февруари 2023 година предстои там да бъдат разселени още 35 благородни елена - в района на селата Болярци и Кирково в сътрудничество с ловно-рибарските дружества "Кирково".

През последните 10 години в Източните Родопи са разселени над 600 елена лопатари, както и 50 благородни елена, с което са създадени няколко увеличаващи се субпопулации на двата вида. Това представлява най-мащабното разселване на елени в България.

От "По-диви Родопи" обясняват, че остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Белоглавите лешояди, които се размножават в района, редовно се хранят с трупове на елени, станали плячка на хищници вълци. "Очакваме през следващите години да сме свидетели на повече доказателства за лешояди, "разчистващи" трупове на елени - било то снимки от фотокапани или сателитни предаватели, проследяващи движенията на животните и птиците", посочва още Аврамов. Пасейки храсти и дървета, елените заедно с другите тревопасни също така помагат за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион.

Бракониери убиха благороден елен край Русе

Бракониери убиха благороден елен край Русе

Ловците са заловени и отведени за разпит

Популациите на елени се увеличават всяка година, както благодарение на разселване, така и по естествен път.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

Благородният елен също е бил широко разпространен в миналото в България. На няколко пъти е бил на границата да изчезне, но е бил възстановяван. През 90-те години на миналия век числеността му бе рязко намалена заради бума на бракониерството, но в последните години видът бавно се възстановява в цяла България.

От фондация "По-диви Родопи" отбелязват също, че елените са интересен обект за наблюдение и снимане от туристи и фотографи и допринасят за утвърждаването на района като интересна туристическа дестинация.