Консумирането на нахут допринася за бързото намаляване на кръвната захар, съобщава "Дейли Експрес", позовавайки се на експерти.
Отбелязва се, че това свойство на продукта е свързано със съдържанието на голямо количество протеини и фибри. Така, фибрите забавят усвояването на въглехидратите от организма, в резултат на което те се разграждат много по-бавно, включително до глюкоза, и тя няма време да се натрупа бързо.
По-конкретно, консумирането на едно ястие на основата на нахут на ден значително понижава нивата на кръвната захар в продължение на шест седмици, ако заменя ястие на основата на пшеница.
Също така, експертите отбелязват, че продуктът помага за нормализиране на нивата на глюкозата, като влияе върху наддаването на тегло. Според наличните данни, яденето на нахут кара хората да се чувстват по-дълго сити, а желанието им за нездравословни храни се понижава.