Трима британци бяха осъдени условно на по девет месеца, защото предлагали парченца шоколад с пълнеж от канабис на болни от множествена склероза, съобщава Би Би Си.

Осъдените са Марк Гибсън, съпругата му Лезли - и двамата на 42 години от Къмбрия в Северозападна Англия, и Маркус Дейвис на 36 години от Камбс.

Двойката Гибсън признали, че направили хиляди шоколадови блокчета "Canna-Biz", които изпращали на страдащи от множествена склероза по целият свят.

От своя страна Дейвис признал, че направил електронна страница и открил пощенска кутия, чрез които контактувал с желаещите да се снабдят с шоколадените блокчета.

По време на делото двойката Гибсън подчертали, че предлагали безплатно блокчетата шоколад и само набирали дарения, като стоката им била специално за болни от множествена склероза, които докажат със съответен документ състоянието си.

Дейвис пък отрекъл да има каквото и да е участие в правенето или в изпращането на шоколадите.

По време на разследването полицията иззела квитанции за 30 000 лири, за които Лезли Гибсън признала, че са от даренията, които се ползвали само за финансиране на дейността.

И тримата обвиняеми настоявали, че са снабдявали болните с шоколадовите блокчета само от медицински съображения. След произнасянето на присъдите Лезли Гибсън подчертала, че все още не може да повярва, че е правела нещо нередно.

„Ние се опитвахме да помогнем на болните хора, нима това е лошо. Що за държавата е тази, която оставя хората да страдат по този начин?
Хората, които бяха свикнали да ползват нашите услуги, сега ще бъдат принудени да излязат на улицата и да си купят мръсен канабис," подчертала Гибсън.
Тя и мъжът й обявили, че ще обжалват.