В джунглите на Амазонка е открито индианско племе, което няма никаква представа за времето като категория, пише електронното издание Нюз.Ру, като цитира BBC.

Езикът на новооткритото индианско племе амондава може да описва събития, протичащи във времето, но е безсилен да опише самото време като отделно понятие. Това откритие предизвика спорове сред учените и те продължават изследванията, за да изяснят дали това може да се отнесе и към езика на другите индиански племена в басейна на Амазонка.

Цивилизацията за първи път влиза в досег с индианците амондава от басейна на Амазонка през 1986 година и сега британските учени от университета в Портсмут със своите бразилски колеги от Федералния университет Рондониа работят над проблема за обозначаване на времето в техния език.

„Ние не бихме казали, че това са „хора без време" или „извън пределите на времето". Индианците амондава като всички други могат да говорят за събитията в тяхната последователност", посочва професорът по психология на езика Крис Синха.

„Но това, което не намираме в техния език, е понятието за време, което не зависи от произтичащите събития". При тях думата „време" не съществува, както не съществуват и обозначения за време като „месец" и „година". Индианците амондава не могат да кажат своята възраст. При тях отсъстват и езикови конструкции за събития, които са вече в миналото.

Според учените отсъствието на понятието за време в езика на тези индианци се обяснява с отсъствие на измерители на времето в техния бит - на календари, часовници, което се дължи на слабо разработени системи на номерация.