Една от най-редките и скъпи книги в света - ръкописът от първата половина на XII век Кодексът на Каликст, който беше откраднат миналата година през юли от катедралната църква в испанския град Сантяго де Компостела,  бил намерен в началото на август и отново изложен пред посетителите. Това е съобщило радио Ватикана днес, цитирано от РИА Новости.

„След година неизвестност нашите мечти отново станаха реалност", е заявил архиепископът на Сантяго де Компостела Хулиан Барио. Той е посочил, че изключително ценният манускрипт е бил открит неповреден.

По думите на архиепископа заедно с мощите на свети апостол Яков кодексът е „пътеводна светлина за поклонниците".

След намирането на ценната книга в Сантяго де Компостела е открита специална изложба, която разказва за значението на тази книга за историята и културата на Европа.

Ръкописът съдържа описание на богослужението, което се извършва при мощите на свети Яков, както и описание на маршрута и обичаите в различни региони, където може да се спре за нощуване и полезни практически съвети.

Пътят на светия Яков е едно от най-популярните поклонничества. По него ежегодно минават хиляди поклонници. Упоменание на тези поклонничества се съдържа най-рано в ръкописите от XI век.