Марс има своя версия на Големия каньон със значителни количества вода. Това стана ясно след откритие, направено от орбитален апарат, обикалящ около Червената планета, предаде CNN.

Aпаратът ExoMars Trace Gas Orbiter, изстрелян през 2016 г. като съвместна мисия на Европейската космическа агенция и Роскосмос, е засякъл водата в система от каньони, която е 10 пъти по-дълга, пет пъти по-дълбока и 20 пъти по-широка от Големия каньон.

Водата се намира под повърхността и е открита чрез инструмента FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector). Той е в състояние да картографира водорода в горния метър от марсианската почва.

SpaceX изстреля прототипа на кораба си за полети до Марс

SpaceX изстреля прототипа на кораба си за полети до Марс

Важна стъпка в усвояването на космоса

По-голямата част от водата на Марс се намира в полярните райони на планетата и остава замръзнала под формата на лед. Въпросният каньон обаче се намира на юг от екватора на планетата, където температурите обикновено не са достатъчно ниски, за да се запази лед.

Според учените системата от каньони е с размера на Нидерландия.

През 2022 г. в космоса ще бъдат изпратени европейският марсоход "Розалинд Франклин" и руската повърхностна платформа "Казачок", които се очаква да кацнат на Марс през 2023 г. Марсоходът ще прави сондажи под повърхността на планетата в търсене на органични материали, които биха могли да разкрият дали на Марс някога е имало живот.

Русия иска да строи АЕЦ на Марс

Русия иска да строи АЕЦ на Марс

Инициативата е на "Роскосмос"