Папа Бенедикт XVI се присъедини към еко-фестивала в Лорето, Италия, където се събраха около 300 000 младежи - католици, предаде Би Би Си.

Папата призова младите католици да се грижат по-отговорно за планетата и да взимат „смели решения" за спасяването на света.

Срещата е подготовка за Католическия световен ден на младежта през 2008 г., който ще се проведе в Сидни, Австралия и на който папата ще присъства.

Нуждаем се от решително „да" за спасяване на човечеството и от сериозен ангажимент за преобръщане на тенденциите, които заплашват да превърнат разрухата в необратима.

Облечен в зелени одежди, папата се обърна към младежите с думите, че от тях зависи спасяването на планетата от дейности, които често разрушават „деликатното равновесие в природата".

„Преди да е станало прекалено късно трябва да направим смелия избор, който ще възвърне силната връзка между човека и Земята", каза Бенедикт.

Той наблегна и на водата, която описа като ценен ресурс и потенциален източник на напрежение и конфликти.

Основната тема на тазгодишният фестивал като цяло е околната среда. Всеки участник във фестивала получи раница, изработена от рециклирани материали. Тя съдържа зарядно за батерии, дискове и ножици, изработени от разграждащи се материали, както и торбички, в които участниците да изхвърлят отпадъците си, когато напуснат местността.

Папата също практикува нещата, които проповядва, коментира агенцията и дава за пример фактът, че Бенедикт е инсталирал слънчеви батерии на една от сградите във Ватикана. Освен това той дава пари за проекти за залесяване на Ватикана с цел да бъдат компенсирани въглеродните емисии.