Кафява мечка е забелязана да обикаля горист и слабо населен район в Северозападна Испания за първи път от 150 години благодарение на набор от камери и малко късмет, пише "Гардиън".

Кадрите на животното са били заснети от камери, поставени от екип, снимащ филма Montaña ou Morte (Планина или смърт) в националния парк "Инвернадейро" в провинция Оренсе в автономната област Галисия.

Въпреки че районът е дом на вълци, елени и диви свине, се смята, че това е първият път, в който кафява мечка е била наблюдавана от около век и половина насам.

"Мечокът, който е на възраст между три и пет години, е първият, заснет в района и вероятно първата мечка изобщо, която е преминала през региона през последните 150 години", се казва в изявление на продуцентската компания Zeitun Films.

Според двама местни лесничеи, които работят като съветници на филма, мечката е прекарала цялата зима в парка - вероятно след като е дошла на юг от планината Сиера дел Каурел.

Рикардо Прието Рохас и Томас Перес Ернандес казаха, че времето, в което животното се намира в парка, показва, че регионът може да е дом и за други от неговия вид.

"Години на природозащитна работа в националния парк Инвернадейро позволиха той да се превърне в подходящо местообитание за кафявата мечка", се добавя в изявлението.

Кафявите мечки са защитен вид в Испания от 1973 г. В опит да се укрепи популацията на мечките в Пиренеите между Франция и Испания, през последните две десетилетия са докарани кафяви мечки от Словения.

Една от мечките - известна като Goiat, което на местен диалект означава "младеж" - разгневи фермерите в северозападната част на Каталуния, защото преследвала конете, овцете и козите им и разрушавала кошерите.

Смята се, че Goiat е отговорен и за поредица от неотдавнашни нападения срещу овце в съседния регион Арагон, като се засилват призивите той да бъде отстранен от района.