Американският пастор Тери Джоунс, който стана известен с организираното от него публично изгаряне на Корана, е заявил своето намерение да се кандидатира за поста на държавен глава на САЩ. Решението си той оповестил в радиоефира на WOKV.

По думите на пастора, проповядващ  консервативни ценности, той е решил да се включи в президентската битка, тъй като няма доверие на претендентите от Републиканската партия, които според него не постъпват честно с избирателите.

Джоунс разказал, че неговата предизборна програма ще включва точки, които предвиждат съкращаване на държавните разходи, депортиране от САЩ на всички нелегални имигранти, както и връщане по домовете на всички американски войници, които участват в задгранични операции.

В писмено обръщение пасторът отбелязва, че САЩ харчат по 4 милиона долара на ден повече, което не могат да си позволят и че властите са неспособни да балансират националния бюджет, което създава предпоставки за икономическа криза.

В програмата на Джоунс обаче нищо не се споменава за взаимоотношенията на американското общество с ислямския свят.

Пастор Тери Джоунс от Флорида получи широка популярност, след като заедно със свои последователи, изгориха публично екземпляр от Корана. Тора разбира се предизвика вълна от недоволство сред мюсюлманите в САЩ и редица други страни. В Афганистан ислямисти дори нападнаха сградата на ООН и убиха 12 човека.

През април Джоунс отново се опита да запали Корана - този път пред най-голямата джамия в САЩ, която се намира в Детройт. По искане на прокуратурата, американски съд му забрани да извърши това, както и да се приближава до джамията в следващите три години.