Три генетични мутации значително повишават риска от сърдечно-съдови заболявания при бялата раса, показват резултатите от изследване, проведено в Университета на Отава (Канада).

Учените са анализирали кръвните образци на 28 000 пациенти - една част от тях със сърдечно-съдови заболявания и са открили две мононуклеотидни (предизвикани от измененията на едно звено във веригата на ДНК) мутации на гените на 9-та хромозома, които почти винаги се срещат при болните.

Наличието на едно от тези генетични изменения при участниците от европеидната раса увеличава риска от исхемична болест на сърцето с 25%, а наличието на два гена - с до 40%, твърдят специалистите в своята публикация в изданието Journal of the American Medical Association.

При афроамериканците не е открита подобна закономерност.

Според Кари Стефансон, цитиран от BBC, по-рано откритите генетични вариации ще помогнат на специалистите да намалят съществено риска от сърдечно-съдови заболявания при пациентите от рисковата група.

Тим Чико, сътрудник в университета "Шефилд" уточнява, че въпреки ценността на новите данни, рискът от сърдечно-съдови заболявания се определя главно не от гените, а от факторите на външната среда: пушенето, особеностите на хранене, заседналият начин живот и т.н.

"Каквито и да са нашите гени, ние винаги можем да намалим риска от заболявания на сърцето, като променим начина си на живот", отбелязва той.