Половината от произвежданата храна в света или два милиарда тона годишно в крайна сметка се изхвърля. Това показва доклад на базирания във Великобритания Институт на машинните инженери.

Според експертите причина за голямото количество хранителни отпадъци е недоброто съхранение, строгото спазване на продажба по дати, предлагането на неопакована храна и големия избор пред потребителите.

Проучването също така констатира, че 30% от зеленчуците във Великобритания не се берат, заради недобър външен вид.
Д-р Тим Фокс - директорът на отдела по енергетиката и околната среда в Института определи размера на отпадъците като "потресаващ".

В доклада се констатира, че между 30% и 50% от четирите милиарда тона храни, произвеждани годишно в света, се изхвърлят. Изказано е предположение, че в Европа и САЩ се изхвърлят половината от всички закупени хранителни продукти.

"Количеството на храната, която се разваля и изхвърля по целия свят е потресаващо. Това е храна, които би могла да бъде използвана, за да се нахрани нарастващото население в света, както и тези, които гладуват днес", посочи Фокс.

„Това също е и ненужна загуба на земя, водни и енергийни ресурси, използвани в производството, преработката и дистрибуцията на тази храна", допълни експертът.

Причините за тази ситуация варират от лошо инженерство и земеделски практики, недостатъчен транспорт и неадекватни условия за съхранение до строгите изисквания на супермаркетите за перфектно изглеждащи храни и насърчаването на потребителите да купуват повече от необходимото количество чрез оферти от типа „купуваш едно, получаваш още едно безплатно".