Работата по създаването на руска ваксина срещу ХИВсе намира на третия стадий от клинични изпитания. За това съобщи вчера директорът на Биомедицинския център в Санкт Петербург Андрей Козлов на 16 международна конференция "СПИН, рак и обществено здраве", предаде АМИ-ТАСС, цитирана от zdrave.bg.

Според Козлов, екипът учени от Москва, Санкт Петербурт и Новосибирск са успели да създадат "противоотрова срещу смъртоносно опасната инфекция"чрез метода на генното инженерство. Обсъждането на въпроса за държавното финансиране на по-нататъшните работи по ваксината ще започне през юни.

Козлов отбелязва, че в Санкт Петербурт благодарение на подкрепата на повечето най-големи американски университетскицентрове и Националния институт за здраве на САЩ е създадена необходимата структура за провеждането на клиничните изпитания на ваксината.

В нея влизат генно-вирусологичните лаборатории, производствените мощности за производството на необходимото количество препарат и доброволци от рисковата група.

Ученият признава, че все още е много рано да се говориза победа над вируса на СПИН. Според него разработката на ефективни средства за борба с това заболяване може да отнеме поне още година.