Кои са трите най-важни неща в Индия, как избират деня за женитба, какво означава поздравът "Намасте" и защо кравата е свещено животно? Ритика Пандей разкрива пред Дойче веле 10 интригуващи факта за Индия.

Страна на индусите

Думата "Индия" произлиза от името на река Инд, по чието поречие преди повече от 5000 години възниква индийската цивилизация. Местните наричали реката Синдх, а по-късно персийските нашественици променили името ѝ на Инд. Името Индустан, с което често наричат Индия, означава "страна на индусите". На езика хинди Индия е "Бхарата".

Религиозно многообразие

Индия е люлка на четири от големите световни религии, сред които индуизмът и будизмът. Около 84 процента от индийците се определят като индуси. В същото време в страната живее и една от най-големите мюсюлмански общности в света. От поне две хилядолетия Индия е населявана и от евреи и християни. Но разрастващият се национализъм на индусите всява несигурност сред религиозните малцинства в страната.

Жената като божество. И като плячка.

Индусите издигат жената на пиедестал, а някои дори я почитат като божество. В днешна Индия обаче отношението към жените и момичетата говори за всичко друго, но не и за уважение. Тази страна е смятана за може би най-опасната за жените: там на всеки 20 минути жена става жертва на сексуално насилие. Широко разпространено е и умъртвяването на женски зародиши.

Свещената крава

За индусите кравата е свещено животно. Според тяхната митология, кравата е свързана с различни божества, сред които и Кришна. Бедните индийци почитат кравата и поради факта, че тя им осигурява ценни продукти, необходими за оцеляването им.

Индия - страна на вегетарианците?

Мит е, че Индия е страна на вегетарианците. Допитвания сочат, че повече от една трета от индийците не консумират никакво месо, но експерти твърдят, че много индийци премълчават истината заради "културния и политически натиск", на който са изложени. Действителният дял на вегетарианците по всяка вероятност е значително по-малък.

Постенето като начин на живот

Религиозните пости са неделима част от индуизма. При това постенето не означава непременно лишаване от храна - понякога е достатъчно да се намали приемането на даден вид храна. Махатма Ганди е бил горещ привърженик на постенето по религиозни убеждения.

Поздравът "Намасте"

Това е най-често използваният поздрав в Индия. На санскрит "Намасте" означава "Божественото в мен се прекланя пред божественото в теб". С него можете да кажете "Здравей" или "Довиждане" - по всяко време и на всекиго. Друг поздрав, който обаче се използва значително по-рядко, е с двете ръце да бъдат докоснати ходилата на по-възрастен човек. В Индия това е израз на уважение.

Трите най-важни неща

Астрология, Боливуд и крикет: експерти твърдят, че това са трите неща, които изпълват сърцата на повечето индийци. Тези три теми генерират и най-големия трафик в интернет. Глобалните технологични и медийни гиганти се възползват целенасочено от това, за да разширят влиянието си сред индийското население, наброяващо 1,3 милиарда души.

Символите на омъжената жена

Бинди (червената точка на челото), гривни и синдур (червеният прах) - това са символите на омъжената индийка. Междувременно знаем, че те имат и известно физиологично значение: синдурът например контролира кръвното налягане и активизира сексуалната енергия.

Индийската сватба

В Индия не си избират просто така деня за женитба. Семействата се обръщат към жреци или астролози, които избират най-подходящата дата за сватбената церемония, а хороскопите на двамата младоженци задължително се проверяват за съвместимост. Сватбата продължава часове и е предшествана от множество ритуали.