Могъщите сили, които в древността са създали планините на нашата планета, са получили неочаквана помощ. Изследвания на учени показват, че някои от най-големите планински вериги на Земята са били подпомогнати от примитивни форми на живот, чиито останки са смазвали движението на скалните плочи и са им позволявали да се натрупват. Това пише "Гаридън" в свой материал.

Ако не беше животът на Земята, повърхността на нашата планета щеше да е по-плоска и много по-скучна, твърдят учени от университетите в Абърдийн и Глазгоу, където са проведени изследванията.

"Планините се образуват от скални плочи, които се натрупват една върху друга. Но нарастването в такъв мащаб би било невъзможно поради триенето между скалите. Нещо е трябвало да помогне на тези скали да се плъзгат една върху друга", казва водещият автор професор Джон Парнел от университета в Абърдийн.

Парнел и колегите му са открили, че източникът на това смазване е дошъл от прогреса в развитието на примитивния планктон преди около два милиарда години. Това се е случило в резултат на голяма климатична промяна, която е засегнала Земята и е имала траен ефект върху нейната повърхност.

Планктонът е микроскопично растение, което стои в основата на морската хранителна верига и е от жизненоважно значение за здравето на океанския живот днес. Преди два милиарда години обаче ролята му за нашата планета е била още по-голяма. "Когато са умирали, те са потъвали бързо и се е получавала скала с безпрецедентно количество въглерод, който под въздействието на топлина и налягане се е превръщал в графит. Графитът е чудесен смазочен материал. Ключалките, пантите и циповете се движат по-лесно с графит, както и скалите ", казва Парнел.

"Преди два милиарда години той е подпомогнал натрупването на планински вериги. Тектоничните плочи са карали скалите да се притискат една към друга, а графитът, положен от планктона, е позволявал на тези плочи да се плъзгат една върху друга и да изграждат все по-високи и по-високи купчини. Крайният резултат са били планинските вериги", разказва още той.

Решаващият момент в това откритие е, че взаимодействието на геоложките сили и живота на Земята е било двупосочен процес. Първите са създали благоприятни условия - като океаните - за появата и развитието на живота. Но Парнел и колегите му показват, че е вярно и обратното. Животът на Земята е оказал влияние върху геологията на нашата планета. Както казва Парнел: "Земята и нейната биосфера са тясно свързани по начин, който досега не е бил разбираем."

Защо древните египетски фараони спират да строят пирамиди?

Защо древните египетски фараони спират да строят пирамиди?

Възможните причини са няколко