В продължение на повече от хилядолетие египетските фараони са строили пирамиди и често са били погребвани под или в тях. Данни за изграждане на масивните паметници има от времето на Джосер (управлявал през 2630-2611 г. пр. Хр.) до това на Яхмус I (управлявал през 1550-1525 г. пр. Хр.), който построява последната известна фараонска пирамида в Абидос. Тези емблематични съоръжения са показвали властта и богатството на владетелите и са популяризирали техните религиозни вярвания. Защо тогава древните египтяни спират да строят пирамиди?

След управлението на Яхмус фараоните започват да бъдат погребвани в Долината на царете близо до древната египетска столица Тебес, която днес е Луксор. Не е съвсем ясно защо е прекратено изграждането на пирамиди, но е възможно фактор да са били съображенията за сигурност, пише LiveScience.

"Има много теории, но тъй като пирамидите неизбежно са били ограбвани, преместването на погребенията в далечна долина и с много охрана на некропола вероятно е изиграло роля", казва Питър Дер Мануелян, професор по египтология в Харвардския университет.

"Още преди да се откажат от тези паметници, египтяните са спрели да поставят погребалната камера под пирамидата. Последната владетелска пирамида - тази на Яхмус I в Абидос - е била с погребална камера на повече от 0,5 км разстояние зад нея, по-дълбоко в пустинята", допълва Ейдън Додсън, професор по египтология в Бристолския университет.

Естествената топография на Долината на царете може да обясни защо тя се е превърнала в предпочитано място за царски гробници. Тя има връх, който прилича малко на пирамида. Така в известен смисъл всички фараони са продължили да бъдат погребвани под вид пирамида.

С грандиозна церемония в Египет възстановиха древен път между Карнак и Луксор

С грандиозна церемония в Египет възстановиха древен път между Карнак и Луксор

Фараонски колесници и над 400 изпълнителни на шествието

Това, че Луксор става столица на Египет по време на Новото царство (1550-1070 г. пр. Хр.), също може да е изиграло роля за упадъка на строителството на пирамиди. "Районът е твърде ограничен в пространството, има и много неравности", казва Додсън. С други думи, древната столица може да е била твърде малка и сложна в архитектурно отношение, за да послужи като дом за нови пирамиди.

Религиозните промени, които поставят акцент върху изграждането на гробници под земята, са друга възможна причина египтяните да се откажат от големите пирамиди. По време на Новото царство концепцията за нощното пътуване на владетеля през подземния свят става изключително популярна, а това изисква сложни планове на гробниците, издълбани в скалите под земята. Подземните гробници в Долината на царете отговарят добре на тази концепция.

Исторически извори също така сочат, че богатите египтяни са продължи да си правят пирамиди дълго след като фараоните изоставят тази практика.

Най-старата история на света? Според астрономи митът за "Седемте сестри" е на 100 000 г.

Най-старата история на света? Според астрономи митът за "Седемте сестри" е на 100 000 г.

Много култури имат сходни истории за звездните Плеяди