Възстановен път, свързващ двата древни египетски храмови комплекса в Карнак и Луксор, беше открит в четвъртък на пищна церемония, целяща да повиши още повече популярността на едно от най-посещаваните туристически места в Египет. Това предаде Ройтерс.

Шествието за отваряне на 2,7-километровия път включваше възстановка на древния фестивал Опет, на който ежегодно са били изнасяни статуи на божества в чест на плодородието и пълноводието на Нил.

Египетският президентът Абдел Фатах ал-Сиси също премина по отсечката. По нея дефилираха фараонски колесници и повече от 400 млади изпълнители, облечени във фараонски костюми.

3400-годишният път, свързващ древните центрове Карнак и Луксор, е известен още като Пътя на овните или Авенюто на сфинксовете. Той е осеян със стотици сфинксове с овнешки и човешки глави, въпреки че през годините много от тях са разрушени или ерозирали. След откриването му през 1949 г. са правени няколко опита за реставриране, последният от които започна през 2017 г.

Туризмът е ключов източник на работни места и средства за Египет. Страната полага целенасочени усилия да привлече обратно посетителите, отблъснати от пандемията от коронавирус.