22 мумии (18 на фараони и 4 на царици) ще бъдат преместени от Египетския музей до новия Национален музей на египетската цивилизация. Преди това обаче Кайро стана арена на Златен парад на фараоните, предаде TRT World.

Списъкът на царете и цариците включва кралски особи от 17, 18, 19 и 20 династии, като сред тях са Рамзес II, както и цариците Хатшепсут и Нефертари. Преместването ще следва хронологичния ред на царуването. Всяка от мумиите е положена в специално превозно средство, на което е изписано името ѝ.

Снимка 525583

Източник: EPA/БГНЕС

Взети са всички мерки, не само за сигурност, но и такива, отговарящи на статута на покойниците.

Също така в шествието бяха включени и реплики на бойни колесници, теглени от коне.  

Събитието бе предавано онлайн, но протече без публика.

Припомняме, че през ноември миналата година, Египет съобщи, че е открил повече от 100 непокътнати саркофага - най-голямата находка през тази година до момента. Запечатаните дървени саркофази бяха с останките на висши лица от Късния период и династията на Птолемеите в Древен Египет.

Те бяха открити в три погребални камери на дълбочина 12 метра южно от Кайро в Сакара, некрополи в древната египетска столица Мемфис, обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Археолози откриха древни мумии южно от Кайро

Археолози откриха древни мумии южно от Кайро

Датират от Късния период (664-332 г. пр. Хр.)

В началото на октомври, археолози показаха 59 добре запазени саркофага, които датират от 2500 г. Сакара все още има да разкрива цялото си съдържание. Това е съкровище, коментира тогава министърът на антиките на Египет Халед ел Анани. По думите му разкопките продължават. Когато изпразним една погребална шахта със саркофази, ние откриваме вход към друга, добави той.