Продължителната консумация на обработени на висока температура картофи и хляб увеличава риска от рак. Това са установили британски учени, цитирани "Ройтерс".

Британската агенция за стандарти на храните обяви, че вещество, наречено акриламид, произвеждано, когато съдържащи скорбяла храни, биват печени, пържени или приготвяни на скара в продължение на прекалено дълго време при високи температури, е било установено в проучвания на животни, че увеличава опасността от рак.

В изявление, което предизвика критики от някои независими експерти, Британската агенция за стандарти на храните изтъкна, че за да се намали опасността, потребителите трябва да приготвят тези продукти на по-ниски температури и да ги консумират, когато те са сготвени до златист цвят, а не да са стигнали до кафяв цвят.

"Научният консенсус е, че акриламидът има потенциал да причини рак при хората", предупреждават британските учени.

"Като общо правило, стремете се към златистожълт цвят или по-светъл при пържене и печене на храни, съдържащи скорбяла като картофи, кореноплодни зеленчуци и хляб".

Ала някои експерти твърдят, че имало далеч по-добре установени и важни храни и навици, свързани с опасността от рак - като пушене, пиене и наднормено тегло, като потребителите трябва да се съсредоточат върху тяхната промяна над всички останало.

Световната здравна организация класифицира акриламида като "вероятно канцерогенен за човека", поставяйки го в една рискова категория с използването на анаболни стероиди, консумацията на червено месо, пиене на много горещи напитки или работата като фризьор.