Най-тежката суша в Италия от 70 години оголи колоните на древен мост над река Тибър, в Рим използван някога от римските императори, който е бил разрушен преди трети век, предава Associated Press.

Две колони от моста на Нерон са станали видими през по-голямата част от лятото близо до моста Виторио Емануеле, който пресича реката близо до Ватикана.

Мостът е построен през първи век за император Нерон, за да стигне до градините си близо до хълма Яникулум в района на днешния площад Свети Петър, каза историкът Антъни Маянлахти. Мостът вече се е разпадал през третия век, трафикът е бил отклонен към близкия мост "Сант"Анджело", който насочва поклонниците покрай замъка "Сант"Анджело" към Ватикана.

Първоначално се е смятало, че мостът на Нерон е имал четири стълба, но Маянлахти казва, че два са били демонтирани през 19 век, за да се улесни речния трафик.

"Тъй като нивото на водата на реката е толкова ниско сега поради тежката суша в цяла Италия, можем да видим много повече опори на моста, отколкото обикновено," каза Маянлахти.

В годините с нормално ниво на водата един от стълбовете на моста често може да се види в най-сухия сезон, но тази година се виждат два.

Италианското правителство обяви извънредно положение в няколко региона заради продължителната суша и съпътстващата я гореща вълна. Сушата също разкри танк от Втората световна война в най-голямата река на Италия, По.

Езерото Гарда в Италия е спаднало до невиждано ниско ниво

Езерото Гарда в Италия е спаднало до невиждано ниско ниво

То губи по два сантиметра от нивото си на ден