Кампанията по канонизацията на външния министър на Франция Робет Шуман, основоположник на съвременния Европейски Съюз, се провали, тъй като организаторите не можаха да съберат свидетелства за това, че той е извършил чудо, съобщи Religiabg.com.

В продължение на 14 години в епархията на френския град Мец изучаваха живота на политика с искане към името му да бъде добавена думата "блажен", което би се превърнало в първа стъпка към неговото канонизиране.
Инициативната група обаче срещна съпротивата на Ватикана и френските власти, в частност – на президента Жак Ширак и римския папа.

Вярващите внесоха пакет с 66 документа във ватиканската комисия по канонизацията с настояване франко-германските мирни отношения след Втората световна война да бъдат обявени за чудо, сътворено от Шуман.

Римският папа отговори лично на искането, като заяви, че високо цени личните качества на министъра като католик, но помоли епископ Мец да се въздържа от опити на интерпретиране на действията на политици в "чудесен" контекст.

Шуман стана министър на външните работи през 1947 година.
Негови приятели разказват, че бил извънредно религиозен човек и водел уединен начин на живот.
Шуман никога не е бил женен, постоянно постил и ежедневно се причестявал.
Умира през 1963 г. на 77 години.

На 9 май 1950 г. Роберт Шуман произнесе историческа реч, в която предложи обединение на металургичната промишленост на Франция и Германия.
През 1951 г. това стана факт. Именно това обединение впоследствие се превърна в Европейски съюз.