Радио Ватикана застрашавало здравето на хората. Експерти твърдят, че предавателите на радиото на Светия Престол причиняват ракови заболявания сред живеещите в близост.

Непропорционално висок е броят на починалите деца, коментира "Дойче веле".

Шест пъти по-висока заболеваемост от левкемия и рак на лимфните жлези е констатирана в няколко римски предградия в близост до предавателите на Радио Ватикана. Ето защо жителите на предградията започнаха битка срещу една от най-разпространените световни медии - гласа на Римокатолическата църква.

Става дума за 60 предаватели, чрез които радиото на Ватикана  излъчва емисии за цял свят. Живеещите наоколо отдавна се оплакват от странни явления в електрическата и електронна система на жилищата си и от множащи се здравословни проблеми. От 10 години насам някои от тях водят дела за предизвикани ракови заболявания.

Непропорционално висок е например броят на децата в тези квартали, които са починали от левкемия. Радиото на Папата отрича каквато и да е връзка между заболяванията и вълните на антените. Ватиканът твърди, че предавателите са безвредни.

На друго мнение са екпертите, работещи над случая. По поръчка на римския съд в продължение на 5 години група специалисти анализира различните случаи и обяви резултати, според които продължителното излагане на електромагнитните вълни води до отрицателни последствия за здравето и е рисков фактор за ракови болести. Говорителят на Ватикана и бивш директор на Радиото Федерико Ломбарди заяви в отговор, че Светият Престол ще представи в съда свое проучване, изготвено от най-престижните експерти по ракови болести.

Хора от телекомуникационния и информационния бранш изразиха учудване, че Радио Ватикана използва остарели технологии за разпространяване на емисиите си. В ерата на сателити и интернет повечето световни радиа използват местни радиостанции за препредаване на програмите си.

Антените и предавателите край Рим са остарели и и трябва да бъдат премахнати, настояват адвокатите на засегнатите семейства. Тази поредна атака срещу Ватикана съвпадна с въвеждането на по-строги мерки срещу педофилията в Римокатолическата църква.