Керстин Лоренц За първи път в историята на Германия резултатите от парламентарните избори ще бъдат обявени със закъснение, съобщават днес германските медии.

Те се позовават на изявление на Ирене Шнайдер Бьотхер, отговорник за провеждането на изборите в провинция Саксония.

Причина за забавянето е смъртта на Керстин Лоренц - кандидат на Националдемократичната партия на Германия (NDP), начело на листата й в Дрезден.

Тя почина вчера на 43 години, след като в понеделник по време на среща със симпатизанти получи инсулт и изпадна в кома. Сега на нейно място трябва да бъде издигнат друг кандидат, което ще стане след гласуване с писма.

Ето защо в 160-и избирателен дрезденски район ще се проведе гласуване след официално обявената дата на 18 септември. Възможно е след гласуването на 18, основните противници да са събрали почти равен брой гласове, което означава, че резултатите в 160 избирателен регион, където право на вот имат 219 000 души, ще са решаващи.

До момента обаче не е известно в какъв срок ще се проведе допълнителният изборен кръг.
Бьотхер заявила, че се планира гласуването в района на Дрезден да стане още през септември или най-късно в края на първата седмица на октомври.

“Какъв ще бъде новият Бундестаг ще стане ясно, едва след като се обявяват официалните резултати от изборите, а те не могат да бъдат известни преди да гласуват жителите на 160 избирателен регион”, категорична била Бьотхер.

Според най-нови проучвания на общественото мнение най-много гласове на изборите биха събрали Германската социалдемократическа партия, Зелените и левите партии.