Марс Руски учени разработиха проект на атомна електроцентрала на Марс. Тя ще осигурява електроенергията, необходима за базата, която ще бъде построена на Червената планета.

В проектите ни има описание на схемата на АЕЦ и нейното разположение в естествен каньон. Показали сме състава, предназначението и особеностите на основните й части, както и характеристики на режима на работа. Изчислени са основните технически параметри на електроцентралата и възможностите за производство на електроенергия, съобщи един от конструкторите Павел Андреев.

В момента разискваме въпросите за радиационна защита на персонала на базата и централата и обсъждаме начините за доставка на съставните елементи на електроцентралата, допълни той.

АЕЦ ще бъде основана на ядрено-енергийна установка, която може да бъде изпълнена в два варианта – на базата на непосредствено преобразуване на ядрения разпад в електроенергия или на основата на динамична система с газотурбинен цикъл, поясняват специалистите.

Русия предлага и своя концепция за пилотирана експедиция до Марс. Според нея в периода 2015 – 2030 година ще бъдат изстреляни два космически кораба. Първият ще бъде товарен, който ще достави на Марс оборудването за централата, а вторият ще бъде пилотиран. Неговият екипаж ще издигне АЕЦ на повърхността на Червената планета и след това ще се заеме с научно-изследователска работа.

Марсианската АЕЦ ще осигурява необходимото електричество за обитателите на марсианската база – астронавти, които ще работят там по 2-3 месеца, след което ще бъдат сменяни от членовете на следваща експедиция. Според авторите на проекта, 6 души ще са достатъчни за обслужването на техниката в централата.