Афганистан заема първо място по производството на наркотици в света. Това стана ясно на международна конференция „Геополитиката на опиума: Афганистанският наркотрафик и борбата с него след 2014".

Твърдението бе защитено с данни, представени от секретаря на Българското геополитическо дружество Тодор Кондаков, сред които е фактът, че Афганистан доставя 75 на сто от световния хероинов пазар.

Последиците от афганистанския опит са 100 000 души негови жертви всяка година. Друга опасност, която се създава от афганистанския наркотрафик, е и дестабилизация на ситуацията в съседните държави. Според Кондаков Афганистан обаче не е единствената страна, която бива корумпирана, благодарение на наркотиците.

Рязко спаднал броят на заловените с хероин у нас
Още...

"Свидетели сме на бум на трафика на наркотици дори и в Европа, като доказателство за това са например и задържаният миналата седмица нелегален хероин за 9 млн. лева на границата ни с Гърция", потвърди позицията си секретарят на Българското геополитическо дружество.

Интересен факт по отношение на опиум в Афганистан е правилото, че всеки долар, инвестиран в производството на наркотици там, може да донесе 12 000 долара печалба. „Глобалната наркозаплаха, която идва от Афганистан, се нуждае от глобален отговор", призова още Тодор Кондаков.

Твърдението, че Афганистан е „Номер 1" по отношение на производството и разпространението на опиум, бе подкрепено и от д-р Дъг Бендоу от Института „Катон" във Вашингтон. Той определи наркоситуацията в Афганистан като следствие от военен проблем, който обаче касае и много западни нации, включително и България. „От 2001 година насам Афганистан се е превърнал в синоним на наркодържава, престъпност и корупция", отбеляза още експертът и поясни, че голямата корупция се задейства именно от производството на наркотици.
Д-р Бендоу не пропусна да се похвали с това, че САЩ са лидер при борбата с наркотиците.

На конференцията, посветена на геополитиката на опиума и по-специално афганистанския наркотрафик, стана ясно още, че само Афганистан може да захранва търсенето на хероин в света.