Управляващата партия в Турция представи законопроект в парламента в петък, който има за цел да прибере в приюти милиони бездомни кучета. Планът разтревожи защитниците на животни, които казват, че масова кампания за кастрация би била по-добро решение от затварянето на кучета в приюти, предава Ройтерс.

Съгласно проектозакона, предложен от управляващите, общините ще бъдат натоварени със задължението да извеждат бездомните животни от улицата и да ги настаняват в приюти, докато не бъдат осиновени. Агресивни кучета или такива с нелечими заболявания ще бъдат приспани.

"Улиците не са място за живот на кучетата. Но те имат право да живеят в специализирани приюти", каза пред репортери Абдула Гюлер, председател на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

По-ранна версия на законопроекта, която изтече в турските медии преди месеци, гласеше, че всички улични кучета могат да бъдат унищожени в рамките на един месец, но разпоредбата беше премахната след обществено недоволство, включително от опозиционни политици.

Популацията на уличните кучета в Турция се оценява на 4 милиона, а 2,5 милиона кучета са били кастрирани през последните 20 години от общините, според проектозакона.

Съгласно действащото законодателство общините трябва да кастрират и ваксинират всички улични кучета и да ги оставят там, където са били намерени след лечение.

В момента в страната има 322 приюта за животни с капацитет за настаняване на общо 105 000 кучета, според законопроекта.

Проектозаконът също така изисква всички общини да изразходват поне 0,3% от годишния си бюджет за услуги за възстановяване на животни и изграждане на приюти.

На общините ще бъде дадено време до 2028 г. да построят нови приюти и да подобрят сегашните приюти, се казва в законопроекта.

Великобритания забранява отглеждането на кучета порода американско були

Великобритания забранява отглеждането на кучета порода американско були

До забраната се стига след нападение над човек с фатален край в Уолсол