Общо 19 страни взеха участие в тазгодишното изследване за рейтинга на предоставяната медицинска помощ при спешни случаи, информира zdrave.bg.

Сред участниците в проучването са Франция, Испания, Португалия, Италия, Полша, Канада, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Гърция, Австрия, Германия.

В рейтинга не взимат участие България, както и страните от бившия СССР, Китай и Индия.

Рейтингът на държавите по предотвратяването на смъртността е редовно провеждащо се изследване, което оценява състоянието на здравеопазването въобще и оперативната медицинска помощ в частност.

Рейтингът има за цел да оцени ситуацията, при която с помощта на бърза помощ, отделенията за реанимация и останалите свързани служби, може да се спаси човека при все още предотвратима заплаха от смърт.

Предотвратима заплаха за живота е тази заплаха, която със съществуващата медицинска помощ ще позволи на пострадалите или болните да останат живи.

В тази статистика попадат травмите и пристъпите на болестите, съвместими с живота при качествена и своевременна медицинска намеса.

100 хиляди живота годишно биха могли да бъдат спасени, ако качеството на оперативната медицинска помощ в САЩ е на нивото на Франция, е един от изводите на тазгодишното изследване.

САЩ е страната с най-лоши показатели в списъка на "индустриално развитите" страни.

Франция, Япония, Австралия, Испания и Италия са страните, които заемат почетните първи места и съответно се радват на качествена медицинска оперативна помощ.

Това изследване се провежда от десетилетия и показва тенденцията към промяна на количеството на предотвратимите случаи на смърт. За всички страни този показател се е намалил със средно 16% за периода 2000-2007 година.

За САЩ този показател е 4%. С какво може да се обясни това? Американските държавни болници са в лошо състояние в сравнение с тези в другите проучвани страни, доста повече от пострадалите не са застраховани, като има и големи различия в застраховките, поради което около 47 милиона американци не могат да разчитат на никаква или почти никаква медицинска помощ.

Според статистиката на СЗО смъртта при 23% от спешните случаи сред мъжете и 32% сред жените могат да бъдат предотвратени.