ВеликобританияВъв Великобритания се проведе състезание по плуване в блато. Тази година победител стана 16-годишният Филип Джон, съобщава Ananova.

Състезанието се проведе край едно от най-малките градчета на Уелс, но за него бе избрано внушително блато – дълго над 50 метра. Участниците трябвало да го преплуват два пъти – на отиване и на връщане. Те получили маски и шнорхели, тъй като трябвало да плуват под вода, пише електронното издание NEWSru.

Беше много забавно, въобще не съм тренирал, тъй като това се различава от обичайните състезания по плуване, разказа победителят в необичайното състезание. В басейна е по-топло и на вониш, когато излезеш от водата, коментира той.

В плуването участвали над 100 души от Великобритания, САЩ, Австралия и Германия. 16-годишният шампион постави абсолютен световен рекорд по плуване в блато – 1 минута и 35 секунди. Това е с 4 секунди по-малко от миналогодишното постижение, установено от чичото на младежа, Стив Мейделайн.

Първото състезание по плуване в блато се провежда през 1996 година. Идеята за подобно съревнование била предложена от посетителите на местен пъб, които се опитвали да измислят начин за благотворително събиране на пари. Оттогава всички средства от “блатното шоу” отиват за нуждаещите се.