Шамани извършиха специален ритуал в Салвадор с цел да помогнат на американския президент Барак Обама за взема "мъдри решения."

Церемонията  се състоя на древен олтар на маите, намиращ се на 25 километра североизточно от столицата Сан Салвадор. Петима шамани хвърлиха какаови зърна в запаления огън и призоваха вулкани, планини и реки да „почерпят" от слънчевата енергия, която би окуражила американския лидер при вземането на важни решения.

Шаманите отбелязаха и че цивилизацията се движи в погрешна посока и призоваха Обама „да разплете мрежата на всички тези технологии." Обръщението, свързано в американския президент, бе част от общ ритуал по случай пролетното равноденствие.

На церемонията присъстваха около стотина местни жители, които подкрепиха шаманите в молитвата. Според данните са присъствали и трима души от секретните служби на САЩ, които подготвят визитата на Обама, който ще посети Салвадор на 22-23 март. Страната се явява последната спирка от неговата обиколка из страните от Латинска Америка, която започна от Бразилия, а сега продължава в Чили.