Бразилски учени съобщиха, че са намерили научни доказателства, че Амазонка, а не Нил е най-.дългата река в света, предаде Би Би Си.  

Амазонка е призната за най-пълноводната река в света, но се смяташе, че по дължина е втора след легендарната египетска река Нил.

Тезата, че Амазонка е най-дългата в света, беше оповестена след експедиция в Перу, при която е установена нова начална точка на реката.  Съобщава се, че тя се намира в горите в южната част на Перу, а не на север, както се смяташе досега.  

С „преместването" на изворите на Амазонка дължината й става 6800 километра, докато Нил е 6695 километра.

Да се изчисли точната дължина на една река не е много просто, твърдят учените. Изчисленията зависят от правилното определяне на извора и устието й.

След експедицията в Перу учените ще трябва да избират между два новооткрити потенциални извора на реката, но по думите им, който и да бъде признат за начало на Амазонка, тя ще бъде най-дългата в света.   

Специалистите по света отдавна спорят за това коя е най-дългата река в света. Най-вероятно откритията на бразилските учени също ще предизвикат спорове, така че - да не бързаме да поправяме учебниците по география.