Шведският гигант за стрийминг на музика Spotify обяви, че съкращава 17% от работната си сила. Около 1500 служители ще останат без работа, тъй като компанията се стреми да намали разходите. Това съобщи БиБиСи.

В компанията работят близо 9000 души.

Главният изпълнителен директор Даниел Ек посочи, че е трябвало да вземе трудното решение, тъй като икономическият растеж се е забавил драматично. По думите му са необходими съществени действия за оптимизиране на разходите, за да може компанията да постигне целите си.

Ек подчерта, че Spotify е обмислял да направи по-малки съкращения през 2024 г. и 2025 г., но в крайна сметка се е стигнало до по-драстични действия за подобряване на финансите на компанията.

По-рано тази година компанията също освободи свои служителите. Сега обаче мащабът на съкращенията е значително по-сериозен.

Spotify отчете печалба от 65 милиона евро за трите месеца до септември, първата му тримесечна печалба за повече от година, подпомогната от покачването на цените и по-големия брой абонати.

Технологичната компания се разширява в световен мащаб, като се стреми да достигне милиард потребители до 2030 г. Към момента приложението се ползва от около 601 милиона души.

Microsoft уволнява 10 000 служители

Microsoft уволнява 10 000 служители

Teхнологичният сектор, който бележи спад след силен период на растеж по време на пандемията