Microsoft уволнява 10 000 служителите. Освен това ще наложи и 1,2 милиарда долара такса към печалбите, тъй като клиентите на облачните услуги преоценяват своите разходи, а компанията се подготвя за потенциална рецесия, съобщава Ройтерс.

Съкращенията са поредните в технологичният сектор, който бележи спад след силен период на растеж по време на пандемията. Новината идва, въпреки че производителят на софтуер е готов да увеличи разходите за генеративен изкуствен интелект.

В съобщение до служителите главният изпълнителен директор Сатя Надела се опита да обърне внимание на различните перспективи за различните части на бизнеса.

Клиентите искаха да оптимизират дигиталните си разходи, за да направят повече с по-малко и да бъдат внимателни, тъй като някои части на света са в рецесия, а други части очакват такава. В същото време следващата голяма вълна от компютри се ражда с напредъка в AI (изкуствен интелект), поясни той. По думите му съкращенията, засягащи по-малко от 5% от работната сила на Microsoft, ще приключат до края на март.

Microsoft обаче ще продължи да наема служители в стратегически области, като една от тях е AI.

Припомняме, че през последните месеци компании като Meta, Amazon и Twitter също освободиха хиляди свои служители.

Amazon съкращава 18 000 служители

Amazon съкращава 18 000 служители

С цел оптимизиране на разходите