Новозеландски учени повишиха нивото на тревога за вулкана под най-голямото езеро в страната, предизвикал най-мащабното изригване на Земята през последните 5000 години при последното си събуждане преди около 1800 години, съобщава "Ройтерс".

Геоложката агенция "ГеоНет" посочва, че е засякла близо 700 леки земетресения под езерото Таупо - калдерата, създадена от гигантския вулкан, поради което е повишила нивото на тревога на 1 от 0.

Системата за предупреждение при вулканично изригване включва шест степени, но "ГеоНет" уточнява, че изригвания могат да възникнат на всяко ниво на тревога. Освен това не е задължително нивата да се покачват последователно, тъй като активността може да се промени бързо.

Вулканът Таупо изхвърля повече от 100 куб. км материал в атмосферата при последното си изригване около 200 г. пр. н. е., опустошавайки голяма площ от централния Северен остров на Нова Зеландия преди появата на хора там. По данни на "ГеоНет" именно това е било най-голямото изригване на планетата през последните 5000 години.

Геоложката служба отбелязва, че за първи път повишава нивото на тревога за вулкана Таупо до 1. Това обаче не е първият път, в който е регистрирана активност, поради което се счита, че има малка вероятност за изригване.

Земетресенията и деформациите може да продължат през следващите седмици или месеци, посочват от службата.

Нова Зеландия е разположена на границата между тихоокеанската и австралийската тектонична плоча, поради което често отчита значителни вулканични процеси и земетресения.

През 2019 г. Белият остров, известен като Уакари, внезапно изригна, изхвърляйки пара и пепел. При изригването загинаха 22 души, а 25 бяха сериозно ранени.