Тайнствена древна пещера с големи каменни блокове на входа, открита в планините на Кабардино-Балкария, предизвика силен интерес у учени и туристи, съобщава ИТАР-ТАСС. От пещерата се е интересувала хитлеровата секретна организация „Аненербе" (Наследството на предците) при търсенето на Свещения Граал.

Информацията за нея бързо обиколи света и предизвика силен интерес, посочват учените етнографи от Налчик Мария и Виктор Котлярови. Много държавни и частни телевизии и вестници вече са изпратили свои кореспонденти, а също така са започнали да се обаждат руски и чужди учени и изследователи.

По думите на В. Котляров мненията на специалистите за 80-метровата „дупка", която е намерена на един от върховете в околностите на село Заюково в Баксански район се разделят. Повечето от тях - в това число учени от Израел считат, че самата пещера е  дълга 36 метра и широка 3,5 м. и има естествен произход, а водещите към нея входове са закрити с големи камъни - затвори, създадени от ръката на природата, посочва той.

Според други блоковете са правоъгълни, но между тях няма характерния разтвор, което показва, че са използвани неизвестни технологии преди хилядолетия за обработка, пренасяне и полагане на каменни блокове.

Природната забележителност привлича вече много туристи, а ако версията за „сакралния" произход на пещерата се потвърди, това ще отвори поле за изследвания и разрастване на поклонническия и туристическия поток и развитие на историческия туризъм. .

Краеведите смятат в близко време с помощта на министерството на извънредните ситуации по-детайлно да изследват пещерата, която има и странични галерии.

Положените там огромни каменни блокове според тях водят нанякъде.

В околностите на пещерата са разположени древни гробища, които местните наричат „Гробище на нартовете" (древни епически герои). Намираните тук предмети нерядко са отбелязани със свастика и датират от 7-8 в. пр.н.е. от периода на кимерийската култура.

Според една от тезите кимерийците са емигрирали зад Дунав под натиска на скитите. Според изследователите откритата пещера няма аналог сред подобни пещерни комплекси.