Всяка година едно от най-популярните астрономически събития са Персеиди. Тази година пикът на метеоритния поток ще бъде през предстоящия уикенд - в нощите на 11 срещу 12 и на 12 срещу 13 август. По-впечатляващо ще бъде зрелището в неделя срещу понеделник.

Тази година събитието се случва по новолуние и Луната ще залезе преди появата на Персеидите след полунощ. Това ще позволи на всеки, който реши да се полюбува на дъжда от падащи звезди, да го направи без светлината от нашия спътник да му попречи.

Всичко, което ни е нужно за вечерта, е да се отдалечим от светлините на града, топла завивка и репелент срещу комарите, които също ще се любуват на прекрасната нощ под открито небе.

Снимка 372740

Източник: iStock

Персеидите са впечатляващи и с това, че често се наблюдава падането на големи метеори - гледка, която се запечатва в съзнанието за цял живот, тъй като следата от огненото кълбо може да остане на небето в продължение на минути.

На небето ще се виждат също Марс (като червеникава звезда по-близо до хоризонта) и Сатурн (като ярка бяла звезда). За точното им местоположение, както и за лесно откриване на съзвездията, може да използвате някое от приложенията за мобилен телефон, създадени с тази цел.

Снимка 372741

Източник: iStock

Какво представляват Персеидите

От 17 юли до 24 август Земята преминава през пътека от прах, частици и лед, оставена от кометата Суифт-Тътъл. Нейното ядро е с диаметър 26 км и последно е преминала покрай нашата планета през 1992 г.

Следващата ни среща ще бъде през 2126 г. Но всяка година ние си припомняме за нея, преминавайки през прашната пътека, която кометата оставя след себе си. При сблъсъка си със земната атмосфера, тези частици изгарят с красив блясък, а ние ги наблюдаваме като падащи звезди.

Тази година, в пика на Персеидите ще се наблюдават около 60-70 метеора в час, т.е. на всяка минута ще може да виждаме по една падаща звезда.