Турция ще подаде официално искане до Организацията на обединените нации и други международни организации за промяна на начина, по който се изписва името на страната на английски, съобщи държавната Анадолска агенция (АА) във вторник.

Позовавайки се на външния министър Мевлют Чавушоглу, AA заяви, че правителството официално ще поиска използването на "Turkiye" вместо на английското "Turkey" във всички международни форуми.

"Заедно с нашата дирекция "Комуникации" успяхме да подготвим добра почва за това. Ние направихме възможно ООН и други международни организации, както и страните в света да разберат за тази промяна в използването на "Turkiye"", каза Чавушоглу, цитиран от АА.

Дава си пример с кампания на "Турски авиолинии", озаглавена "Здравей, Тюркие", която, каза той, е била видяна от повече от 30 милиона души. Той добави, че продуктите също ще имат етикет "Произведено в Тюркие" вместо "Произведено в Турция".

Опитът за ребрандиране на страната беше стартиран миналата година, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че новото име "представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация по най-добрия начин", според информация на Би Би Си от по-рано тази година.