Времетраенето на сексуалните отношения между хората може да стои зад липсата на кост при пениса на мъжа. Това показва научно изследване, проследяващо еволюцията на костите, пише "Гардиън".

Тази кост може да бъде дълга колкото пръст при маймуната. При моржовете може да бъде два пръста дълга. Но при хората е напълно изчезнала. Учените са малко озадачени.

Известна като пенисна кост за учените, които проявяват интерес, костта на пениса е чудо на еволюцията. Тя се появява при бозайници и примати по целия свят, но се различава толкова много от гледна точка на дължина и дали присъства изобщо, така че се описва като най-разнообразната кост, която някога е съществувала.

Подтикнати от необичайните разлики в дължината на пенисната кост в животинското царство, учените решили да възстановят еволюционната й история, проследявайки появата й при бозайници и примати в цялата история.

Те открили, че костите на пениса еволюирали при бозайниците преди повече от 95 млн. години и присъствали при първите примати, които се появили преди около 50 млн. години. От този момент пенисната кост станала по-голяма при едни животни и по-малка при други. Мечият макак, животно, което тежи само 10 кг, има изключително дълга пенисна кост за размера си, като костта надвишава 5 см. Неговата кост е пет пъти по-голяма от пенисната кост на друг вид малко по-голяма маймуна.

Ръководителят на изследването от университета в Лондон обясни, че костта на пениса е била по-дълга при мъжки, които участват в така нареченото "удължено проникване". Това означава, че актът на проникване приключва за повече от три минути, стратегия, която помага на мъжкия да оплоди женската, докато я държи настрана от конкурентите си.

При шимпанзетата пенисната кост е не по-дълга от човешки нокът. Тънкостта на костта е в съответствие с много краткото време, което мъжкият прекарва в чифтосването, само няколко секунди. В групите от шимпанзета женските се чифтосват с всички мъжки, което изглежда, че е стратегия за намаляване на риска децата й да бъдат убити от по-възрастните мъжки. "Това дава на всеки мъжки идея, че може да е баща на последващото поколение и е в неин интерес да става бързо", обяснява ученият.

Хората може да са загубили своята пенисна кост, когато се е появила моногамията като доминантна репродуктивна стратегия по времето на Хомо еректус преди около 1,9 млн. години, смятат учените. В моногамните отношения мъжът няма нужда да прекарва много време, прониквайки в жената, защото не е вероятно тя да "скочи" върху други мъже. Това, най-малко, е теория.

"Ние смятаме, че тогава човешката пенисна кост може да е изчезнала, защото системата на чифтосване се е променила в този момент", коментират учените. Това може да е бил последният пирон в ковчега за вече минимализираната пенисна кост, която впоследствие се е изгубила при древните хора.