Под мотото „Усмихни се на съседа!" ще преминат вторите европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток - Запад" - Габрово 2008.

Изявата е посветена на Европейската година на междукултурния диалог и ще срещне представители на различни нации и култури в българската столица на хумора.

В рамките на традиционния Международен фестивал на хумора Габрово'08 гости на Дома на хумора и сатирата ще бъдат 8 художника от 7 европейски страни.

Това са Лудо Годерис /Белгия/, Марие Плотена /Чехия/, Жан-Морис Боск /Франция/, Владимирас Березньовас /Литва/, Вангелис Павлидис /Гърция/, Никола Ангелкоски и Йордан Поп-Илиев /Македония/, Ивайло Цветков /България/.

Европейските срещи на хумористичното изкуство ще бъдат открити на 16 май с кръгла маса на тема: „Междукултурният диалог като фактор за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство между народите и ролята на хумора за по-лесно възприемане на различията".

На следващия ден в Парка на смеха ще започне атрактивна арт-акция на открито, в която ще се включат актьорите от мим-театъра и детската танцова школа „Лиана".

Тогава художниците ще рисуват на живо, претворявайки в карикатури призива  „Усмихни се на съседа!".

Музикантите от Представителния духов оркестър ще изпълнят характерни мелодии за всяка представена европейска страна.

Младите кулинари от Професионалната гимназия по туризъм ще почерпят с приготвени от тях типични национални ястия на европейските страни.

След това празникът ще се пренесе в „гостната" на Дома на хумора, където ще бъде открита сборната изложба на 8-те гостуващи художници-карикатуристи „Културното разнообразие - европейско богатство".

Участниците във вторите Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток - Запад" ще бъдат гости на празничните прояви в Деня на Габрово и на веселия габровски карнавал, който тази година ще премине под мотото „Лев година храни".