За пръв път от 85 г. в базиликата Света София - емблематичен християнски паметник на Истанбул, превърнат музей, се чете Корана, предаде БГНЕС.

В петък, когато православните по нов стил отбелязват най-тъжния ден в годината - Разпъването на Иисус Христос на кръста, бе прочетен откъс от Корана при откриването на изложба на тема "Любовта на Пророка", на което присъстваха видни турски представители, сред които председателят на Председателството по религиозните въпроси Мехмед Гормез.

Построеният през VI век внушителен храм е бил най-напред християнска византийска катедрала, в която са били коронясвани императорите. След падането на Константинопол в ръцете на османците през 1453 г. е превърнат в джамия и около купола му са издигнати минарета.

Света София продължава да служи за джамия до разпадането на османската империя. През 30-те години при светското управление на Кемал Ататюрк тя става музей и оттогава редовно е обект на полемики между християни и мюсюлмани какво да е предназначението му.

След идването на власт през 2002 г. на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган защитниците на светския характер на турската държава се опасяват, че Света София отново може да стане джамия.

През 2013 г. вицепремиерът Бюлент Арънч предизвика негодувание, заявявайки, че Света София изглежда "тъжна", но че той се надява тя отново "да възвърне усмивката си", което бе изтълкувано като намек, че статутът й може да бъде променен.