Данък върху мазната храна въведоха в Дания, съобщава ИТАР-ТАСС. Фискалната мярка цели да наложи нормите на здравословното хранене и е част от програмата за увеличаване на средната продължителност на живота в следващите 10 години с 3 години.

По-рано в Дания, както и в други европейски страни, беше въведен данък върху захарта, шоколада и газираните напитки, но по отношение на мазната храна северното кралство е пионер.

Дания е страната в света с най-големи данъци в Европа. Новият налог е почти 16 датски крони, или 3 долара на килограм наситени мазнини във всеки хранителен продукт - масло, месо, мляко, както и полуфабрикати. Така един чизбургер в Дания ще стане с 0,15 долара по-скъп, а пакет масло ще поскъпне с 0,4 долара.

В седмицата преди влизането в сила на новата мярка търговците се запасиха с продуктите, на които ще се повишават цените. Юристите считат, че данъкът ще се отрази негативно върху конкурентноспособността на датските продукти на пазарите, тъй като стоките ще станат по-скъпи от вносните.

От Конфедерацията на датските производители определиха мярката като „истинско разточителство", тъй като изисква изменения в документацията и компютърните програми, т.е. допълнителни часове работа и средства за производителите и търговците.

Според първоначалните разчети първата година въвеждането на изискването ще струва на датските компании 28 милиона долара.