В Германия реставрират знаменития паметник - „главата" на Карл Маркс, съобщава агенция ДПА.

Паметникът, който местните жители наричат „Главата", се състоя на 9 октомври 1971 година в присъствието на цялото бивше ръководство на ГДР в тогавашния град Карл Маркс-щат. Още тогава началникът на отдела за градско строителство Карл Йоахим Бойхел е изразил съмнения, че гигантската бронзова глава, сложена на гранитен пиедестал, може да уплаши и най-твърдите комунисти.

Скулпторът Лев Корбел обаче е опонирал, че на Карл Маркс не са му нужни нито ръце, нито крака, неговата глава изразява всичко и е дал пример с поговорката „Който се бои от вълци, да не ходи в гората".

Според ръководителя на групата на реставраторите Бернд Грегоржик още при изграждането и монтирането на паметника са допуснати грешки. Тогава гранитният пиедестал не е бил добре изолиран и няма канали за оттичане на вода. Реконструкцията ще струва 95 000 евро.

Градът, където е паметникът - Хемниц, до 1990 година се наричаше Карл Маркс-щат, но през април 1990 година жителите му гласуваха за връщане на историческото име на града. Евентуално демонтиране на паметника обаче никога не беше поставян като въпрос за дискусии.

Спорът се разгърна около това как най-рационално да бъде използван монументът. Например може ли около него младежите да карат скейтборд и може ли известна мебелна компания да ползва паметника за реклама.

Търговската верига Ikea, за да може да използва класика за реклама заплати 25 000 евро. През 2009 година на Ikea беше разрешено да установи пред монумента огромен каталог. От страни това изглеждаше така - авторът на теорията за икономиката на капитализма внимателно изучава представените в проспекта образци на мебели. Парите, които фирмата плати за рекламата, отиват за реставрационните дейности.

Мненията на повечето жители на Хемниц за 40-тонната глава се резюмират от изказването на изкуствоведа Рюдигер Филип Брун: „Ние се радваме, че имаме такъв паметник. Карл Маркс не е виновен за това в какво го превърнаха в бившата ГДР". По думите му хората, които са искали да съборят тази система, се сърдят не ма Маркс, а на тогавашната държавно-партийната върхушка.

След египетския сфинкс паметникът в Хемниц е вторият в света по големина бюст.