Китайските потребители на интернет се обръщат към „онлайн гробища", като по-лесен начин , за да почетат паметта и да изразят уважението си към починалите, предаде АФП.

Нестандартният начин за изразяване на почит към загиналите се случва по време на  традиционния годишен фестивал в чест на мъртвите.

Най-малко 5 млн. души прибягват до помощта на сайтовете, които предлагат от обикновени съобщения до горене на електронна версия на тамян. Властите се опитват да лансират идеята за използването на интернет в знак на уважение към починалите, най-вече за да ограничат огромните задръствания по пътищата, които съпътстват фестивала.

Потребителите, които са решили да използват глобалната мрежа за тази услуга са започнали да го правят от 1 април. Тържествените паради, които се организират в Китай по случай фестивала на мъртвите, започват традиционно две седмици преди самия празник.

Най-вероятно големият интерес към този вид услуга е предизвикан от нарастването на броя на хората, които желаят да поднесат почетта си към исторически фигури, отколкото към близки роднини, а това е един лесен начин да го направят.