Руски историк представя нова теория за легендата, че френският император Наполеон Бонапарт е скрил карети с откраднато съкровище по време на катастрофалното си отстъпление от Москва през 1812 година, съобщава БиБиСи.

Вячеслав Рижков обяснява, че търсачите на съкровища са гледали на погрешното място в продължение на 200 години и трябва да насочат вниманието си към град Рудня, близо до границата с Беларус.

В продължение на 200 години се коментира, че победената армия на Наполеон отстъпва с 80 тона злато и други ценности, които неговите войници са взели от Москва, и са ги погребали някъде по пътя към Франция, когато отстъплението им става твърде трудно.

Никога не е намерена каквато и да било следа, но Филип дьо Сегур, генерал на Наполеон, коментира, че съкровището е изхвърлено в езеро Семлево в Смоленска област.

Информацията изглежда достоверна, тъй като френската армия изоставя големи количества оръжие и боеприпаси наблизо. Различни руски официални лица, археолози и търсачи на съкровища са претърсвали езерото през 30-те години на миналия век, но без резултат.

Други историци считат, че разказът на генерал дьо Сегур е опит да се отклони вниманието от истинското място на съкровището и предлагат река Березина в Беларус като вероятно място. Френско-беларуската експедиция през 2012 г. не намира нищо.

Теорията на Вячеслав Рижков стига до руските медии през новата година. Той вярва, че Наполеон е изпратил конвой за примамка, за да подведе руските шпиони, че плячката е в езерото Семлево, а самият император и истинското съкровище тръгват на юг към Рудня и близкото езеро "Болшая Рутавеч".

Създават временен път до средата на езерото, а златото и скъпоценните камъни внимателно се скрити в могила на дъното. В подкрепа на своята теория, Рижков цитира местни сведения за пътека, която постепенно ерозира след 1812 г., а анализ от 1989 г. показва необичайно високи концентрации на сребърни йони във водата.

Той твърди, че "с правилното оборудване и специалисти, съкровището може да бъде спасено от могилата на дъното на езерото".

Не всички са убедени, професионалният търсач на съкровища Владимир Пориваев, специалист относно златото на Наполеон, прекарал години в търсене обяснява: "Това е измислица. Векове наред историци и архивисти документират ежедневния напредък на Наполеон в руската кампания ... Напълно невероятно е той да може да напусне армията си с 400 каруци, теглени от коне".

Що се отнася до теорията за езерото, Пориваев допълва: "На няколкостотин френски кавалеристи им отнема само няколко дни, за да построят впечатляваща преграда в смразяваща късна есен, след което строят "подводна крипта" за тонове съкровища? Това е чиста фантазия."

Търсачът на съкровища пита Рижков, кога ще предостави други доказателства за неговата теория извън нивата на сребърните йони, като се има предвид, че езерото Семлево също има високи концентрации в резултат на естествените почвени условия в Смоленския регион.

Друго съображение е, че "Болшая Рутавеч", заедно с пет други езера в една и съща система, са под специална защита за околната среда от 1975 г. Моторните лодки са забранени и дори рибарите трябва да се придържат към брега, така че големи разкопки в езерото биха причинили сериозни вълнения.

Владимир Пориваев коментира, че хората идват при него с нови идеи за местоположението на златото няколко пъти в годината, въпреки че не всички теории са толкова привлекателни, колкото тази за Рудня.

Той все пак не е пълен скептик и счита, че съкровището на Наполеон може и да съществува.

"Когато бъде открито, това най-вероятно ще стане случайно", допълва той.