Рицарят в бляскави доспехи, възседнал висок кон, е дълбоко вкоренена част от представата за Средновековието в популярната култура. Но според най-мащабното досега проучване на конски кости се оказва, че конете от тази епоха всъщност са били с размерите на пони - много по-малки от съвременните им потомци, пише CNN.

"Бойният кон е от основно значение за разбирането ни за средновековното общество и култура като символ на статус, тясно свързан с развитието на аристократичната идентичност, и като бойно оръжие, известно със своята мобилност и сила, което променя облика на битката", казва Оливър Крайтън, професор по археология в Университета в Ексетър и главен изследовател на проекта.

В изследването, публикувано в International Journal of Osteoarchaeology, са разгледани размерът и формата на 1964 английски конски кости от периода между 300 г. и 1650 г., намерени в 171 отделни археологически обекта. Изследователите сравняват тези кости с костите на съвременните коне, за да разберат как са се променили животните във времето.

Средно конете от саксонския и нормандския период (от V до XII в.) са били високи под 1,48 м, т.е те са близки до понитата според съвременните стандарти за размер. Анализът също така разкрива, че през нормандския период конете са смалили в сравнение със саксонските времена - въпреки че това е време, когато конят е имал значима роля във военните действия.

Според проучването конете от днешно време биха били възприемани от средновековните хора като много големи.

Алън Оутрам, професор по археология в университета в Ексетър и съавтор на изследването, казва, че средновековните бойни коне, които са се впускали в битка, може да са били сравнително едри за онзи период. Но те очевидно са били много по-малки, отколкото бихме очаквали за такива задачи днес.

"Селекцията и практиките за развъждане на кралските коне може да са се фокусирали колкото върху темперамента и правилните физически характеристики за водене на война, толкова и върху размера", казва той.

През Средновековието конете са имали различни бойни цели и може би са били развъждани с оглед на тези цели. Предназначените за битки са били по-високи, а по-малките са били необходими за преодоляване на големи разстояния по време на военни кампании.

Масова смърт на диви коне в жегата в Австралия

Масова смърт на диви коне в жегата в Австралия

Австралия преживя две седмици на екстремна жега