Японски съд постанови в понеделник, че забраната на еднополовите бракове не е противоконституционна, което се отчита като значителен неуспех в борбата на активистите за правата на ЛГБТ в единствената нация от Г-7, която не позволява на хора от един и същи пол да сключват брак, предава Ройтерс.

Решението идва след като съдът в град Сапоро през март 2021 г. реши обратното, постановявайки че недопускането на еднополовите бракове е противоконституционно.

Три еднополови двойки бяха завели делото в окръжен съд в Осака, настоявайки да им бъде позволено да сключат брак.

Освен че отхвърли твърдението им, че невъзможността да се оженят е противоконституционна, съдът отхвърли исковете им за по един милион йени (7400 долара) обезщетение за всяка двойка.

Японската конституция определя брака като основаващ се на "взаимното съгласие на двата пола". Съдът в Осака постанови, че бракът е определен като съюз само между противоположни полове и в японското общество не е воден достатъчно широк дебат относно еднополовите бракове.

Японското законодателство се счита за относително либерално в някои области според азиатските стандарти, но в целия континент само Тайван е легализирал еднополовите бракове. Подобно разрешение, макар и в непълна степен, се очаква скоро да вземе и тайландския парламент.

Съгласно действащите правила в Япония еднополовите двойки нямат право да сключват законен брак, не могат да наследяват имуществото на другия - като къща, която може да са споделяли - и също така нямат родителски права върху децата на другия.

Въпреки че сертификатите за партньорство, издадени от някои общини, помагат на еднополовите двойки да наемат имоти заедно и да имат права за посещение в болница, те не им дават пълните законни права, с които се ползват хетеросексуалните двойки.

Миналата седмица правителството на префектурата на Токио прие законопроект за признаване на споразумения за партньорство между лица от един и същи пол, което означава, че местните власти, покриващи повече от половината от населението на Япония, сега предлагат такова признание.

Докато министър-председателят Фумио Кишида каза, че въпросът трябва да бъде внимателно обмислен, неговата управляваща Либерално-демократическа партия не разкри планове да преразгледа въпроса или да предложи промяна в законодателството, въпреки че някои висши членове на партията подкрепят реформата.

Медиите обаче коментират засилването на натиска от страна на международни компания върху Япония, като заявяват, че предпочитат да работят в приятелски настроени към ЛГБТ общността държави.

ЕК иска да криминализира речта на омразата срещу ЛГБТ

ЕК иска да криминализира речта на омразата срещу ЛГБТ

По-рано и "Истанбулската конвенция" се превърна в културно бойно поле, когато страни като България, Полша, Унгария и Чехия, заявиха, че се подкопава тяхната версия на "семейни ценности"