Депутатите в Тайланд в сряда приеха на първо четене четири различни законопроекта за еднополовите съюзи, което може да направи страната втората в Азия след Тайван, която легализира браковете между лица от един и същи пол, предава Ройтерс.

Тайланд има една от най-откритите и видими общности на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ) в Азия, което допринася за образа му на толерантна страна и го прави популярен като либерална ваканционна дестинация за чуждестранни туристи.

Но активисти казват, че тайландските закони и институции все още не отразяват променящите се социални нагласи и все още дискриминират ЛГБТ хората и еднополовите двойки.

Четирите одобрени в сряда проекта имат за цел да осигурят на партньорите от един и същи пол почти същите законни права като хетеросексуалните двойки.

Кабинетът одобри предложения миналата седмица, които ще създадат закон за гражданското партньорство между лица от един и същи пол. Приет е и друг законопроект за гражданското партньорство от Демократическата партия.

По-либерален законопроект за равен брак от опозиционната партия "Движение напред" също беше приет, въпреки усилията на проправителствените партии да го отложат. Този проект има за цел да замени термините за пола в съществуващите закони и да направи брака приложим за всички хора.

Миналата година Конституционният съд постанови, че настоящият закон за браковете на Тайланд, който признава само хетеросексуалните двойки, е конституционен, но препоръча разширяване на законодателството, за да се гарантират правата на други сексуални малцинства.

Тайландски ЛГБТ активисти разкритикуваха двата подкрепени от правителството законопроекта, като твърдят, че няма нужда от специален закон за еднополовите двойки, а само изменения, за да направят съществуващите закони по-приобщаващи.

Четирите законопроекта ще бъдат обсъдени от 25-членна комисия, която ще реши дали да изпрати някой от тях или консолидиран проект в Камарата за още две четения, преди да бъде одобрен от сената и след това от краля.

Тайланд официално легализира марихуаната

Тайланд официално легализира марихуаната

За отглеждане и консумация в храни и напитки